Valaisimet moderniin keittiöön

Keittiö

Valaisimilla vaikutetaan paitsi sisustukseen ja tilan yleisilmeeseen, myös tilassa toimivien henkilöiden viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Valaistuksen rooli on merkittävä etenkin keittiössä ja kaikissa muissa tiloissa, joissa tehdään ajoittain pikkutarkkaakin työtä. Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään paljon aikaa joka päivä. Parasta olisi, että keittiön valaistus olisi mahdollisimman monipuolinen. Säädettävällä valaistuksella saa aina tarvitsemaansa valoa, olipa sitten kyse valkosipulien kuorimisesta ja pilkkomisesta tai yösyöpöttelyreissusta jääkaapille. Jos keittiössä on ruokapöytä, tulee huomioida myös sopiva valo ruokailuhetkiä sekä pitkään venyviä kahvitteluja ja illanistujaisia varten. Ruokapöydän päälle sopii esimerkiksi PH valaisin. Moderni keittiö saa viimeisen silauksen tyylikkäillä design-valaisimilla, joiden valossa on mukava työskennellä ja istuskella – loisteputkivalaisimet eivät suinkaan ole ainoa vaihtoehto.

Keittiössä tarvitaan hyvää valaistusta

Keittiössä vietetään aikaa aamulla, heti työpäivän jälkeen, ja yleensä vielä illalla. Jos ei käy kodin ulkopuolella töissä, tulee varmasti piipahtaneeksi keittiössä tuon tuosta. Keittiö on paikka kahvinkeitolle, tiskaamiselle, kokkaamiselle, välipalan nauttimiselle ja monesti myös seurustelulle. Kaiken tämän mahdollistaa kunnollinen valaistus. Keittiön valaistuksen suunnitteleminen kannattaa ottaa huomioon jo varhaisessa vaiheessa, jotta keittiöön saa tarpeeksi pistorasioita ja paikkoja kattovalaisimille. Valaistusratkaisuihin perehtyneen sisustussuunnittelijan apu voi osoittautua kullanarvoiseksi, sillä kylmiltään voi olla vaikeaa osata ottaa huomioon kaikkia seikkoja valaistuksen suhteen.

Hyvä keittiön valaistus on sellainen, että valolähteiden tarjoama valo on riittävää ja säädettävää. Lisäksi tulee valon olla tasaista ja häikäisemätöntä. Merkitystä on myös valon värintoistolla sekä valon värisävyllä. Valolähteen värintoisto-ominaisuudet vaikuttavat siihen,miten valaistuksen kohteen väri havainnoidaan. Aivot saavat näin ollen oikeaa informaatiota, mutta samalla valon väri ja värintoisto-ominaisuudet vaikuttavat mielialaan ja työtehoon. Valon värisävy merkitään polttimopaketin kylkeen K-kirjaimella eli kelvin-arvolla. Mitä suurempi kelvin-lukema on, sitä valkoisempi ja viileämpi valo on kyseessä. Keittiöön, kuten kaikkiin muihinkin työskentelytiloihin, sopii parhaiten valkoinen ja viileä valo. Viileä valo lisää työskentelytehokkuutta ja ylläpitää vireystilaa sekä positiivista mielialaa. Viileä valo sopii myös ruokapöydän päälle. Muistelen erään sisustusbloggarin olleen sitä mieltä, että ruoka-annoksetkin vaikuttavat herkullisimmilta, kun ruokapöydän valaisin päästää kylmää eikä kellertävää valoa. Samassa tilassa ei saisikaan käyttää sekaisin kylmää ja lämmintä valoa. Lämpimällä valolla on käyttökohteensa, esimerkiksi olohuoneessa ja makuuhuoneessa. Lämmin valo antaa aivoille käskyn rentoutua ja nukahtaa, joten siksi se ei ole paras valinta tarkkuutta ja fyysistä aktiivisuutta vaativien tehtävien tueksi.

Keittiön valaistuksessa on huomioitavaa myös se, että valaistus ei häikäise, valo ei värise, ja että valon hyötysuhde on riittävä. Huonosti suunniteltu valaistus osuu suoraan näkökenttään, tai valo heijastuu esimerkiksi työtason pinnasta. Jotta valaistuksesta tulisi optimaalinen, on valaistusta suunnitellessa otettava huomioon keittiön koko ja sen värimaailma, ja keittiön seinien sekä kattopintojen heijastumisominaisuudet. Valon merkitys korostuu etenkin vanhetessa. Iän myötä näkökyky heikkenee, ja valon on oltava entistä tehokkaampaa. 60-vuotiaan kokkaajan näkötarkkuus on vain noin puolet siitä, mitä se on 20-vuotiaalla kokilla. Jotta 60-vuotias saisi saman näkövaikutelman kuin parikymppinen, on valaistusvoimakkuuden oltava 12 kertaa tehokkaampi. Jotta kaikenikäisten olisi mukavaa ja turvallista kokata keittiössä, on hyvä, että valaistus on säädettävissä.

Laadukkaissa valaisimissa yhdistyvät kaikki hyvät ominaisuudet

Kotte Poul Henningsen

Laadukkaat valaisimet ovat pitkäikäisiä, toiminnallisia ja hyvin suunniteltuja. Se, että valaisin tarjoaa optimoitua valoa ei tarkoita sitä, etteikö valaisin voisi olla kaunis ja kiehtova. Puhuttaessa laadukkaasta valosta ja valon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille ei voida olla mainitsematta Poul Henningseniä, jonka kädenjälkeä PH-valaisimet ovat. Poul Henningsen tajusi, miten keskeinen vaikutus valolla on ihmisen hyvinvointiin, ja tahtoi työllään mahdollistaa kaikille oikeanlaisen ja tarpeita vastaavan valaistuksen. Poul Henningsen (1894–1967) on suunnitellut valaisinvalmistaja Louis Poulsenin kuuluisimmat valaisimet, joissa on näkyvissä hänen kiinnostuksensa valaisinteoriaan, ja valaisimien muotoihin, varjoihin, heijastavuuteen sekä väreihin. Poul Henningsenin valaisin kruunaa keittiön, esimerkiksi ruokapöydän päälle asetettuna. Tunnelmavaloa illanistujaisia varten saadaan esimerkiksi ikkunalaudalle laitetuilla pöytävalaisimilla, joiden häikäisemättömässä ja pehmeässä valossa viihtyy jok’ikinen. 

Poul Henningsenin valaisimet ovat tanskalaista designiä parhaimmillaan – aina yhtä ajattomia, kiehtovia, funktionaalisia ja puhuttelevia, eikä hintakaan päätä huimaa. Nämä valaisimet saavat kunniapaikan myös tulevien sukupolvien keittiöistä, olohuoneista ja muista tiloista.